Bewegen in je loopbaan

Uit de praktijk van de loopbaanadviseur 

De docente die tegenover me zit heeft op advies van haar leidinggevende de stap gezet om naar ProMotion te gaan. “Het is goed voor je om met een buitenstaander eens over je loopbaankeuzes te gaan praten” werd erbij gezegd.

Aanlopen
In het kennismakingsgesprek dat we vervolgens hebben, onderzoeken we haar loopbaanvraag: wat heeft ze te leren gezien de situatie waar ze nu in verkeert? We hebben een uitgebreid gesprek waarin ze zich met enige reserve uitlaat over datgene wat haar bezighoudt. Ze vindt het namelijk tegelijkertijd ook wel een beetje lastig om over zichzelf te moeten praten en volledig de aandacht op zich gericht te krijgen.

De aanleiding om naar ProMotion te stappen is het volgende: ze heeft drie grote taken in haar pakket die alles bij elkaar opgeteld meer uren van haar vergen dan ze er feitelijk voor heeft. Dat gaat ten koste van haar privétijd. Ze zou zich meer willen toeleggen op twee van de drie taken: maar welke? Komt nog bij dat ze zich ook geregeld afvraagt of ze zich op haar huidige school nog wel op haar plek voelt en of ze wellicht iets anders buiten het onderwijs zou kunnen gaan doen, maar wat? Is het onderwijs nog wel haar plek? Allemaal twijfels en vragen. Haar eigen vraag is: wat moet ik kiezen?

Vastlopen
Een loopbaanvraag kan komen vanuit een gevoel van onrust, onvrede. Je bent geneigd om het naast je neer te leggen, te parkeren want het komt niet zo goed uit om ermee bezig te zijn. De dagelijkse hectiek vraagt al genoeg van je aandacht en energie, om dan ook nog tijd te gaan besteden aan gesprekken over jezelf: nog maar even niet. Toch is dat een misvatting. Vergelijk het met een auto waar je jaar in jaar uit mee rond rijdt en waar ondertussen allerlei mankementen zijn geslopen. Je lapt het hier en daar zelf op en met sommige mankementen kun je trouwens gerust door blijven sukkelen. Totdat de auto uitgerekend op een hoogst ongelegen moment stilstaat en niet meer in beweging wil komen. Je verwijt jezelf dat je maanden geleden tijd en moeite had kunnen investeren in de auto, toen er meerdere rode alarmsignalen op je dashboard verschenen. Nu sta je hier stil, geen enkele beweging.

In beweging komen
Als het gaat om bewegen in je loopbaan, dan gaat het om op tijd signalen als onvrede, onrust serieus te nemen en te onderzoeken waar ze vandaan komen. Dat doe je – paradoxaal genoeg - door stil te staan bij jezelf en aan de slag te gaan met vragen als: wat is voor mij werkelijk belangrijk, waar word ik blij van, waar liggen mijn kwaliteiten, waar ben ik het liefst mee bezig? Ongetwijfeld komen dan de mitsen en de maren op tafel en een stemmetje dat zegt: zo erg is het allemaal niet en je weet wat je nu hebt, ga gewoon door met je leven!

De docente kwam in beweging en inmiddels hebben we enkele gesprekken achter de rug. Haar vraag of het onderwijs wel of niet iets is, blijkt niet werkelijk haar vraag blijkt te zijn. Ze interpreteerde de alarmsignalen onjuist. Wat ze nodig had om zelf weer sturing te kunnen geven aan haar loopbaan, bleek op persoonlijk vlak te liggen. Ze is momenteel grote stappen aan het maken op het gebied van zichzelf te profileren en te uiten binnen haar eigen team. Ze gaat gesprekken aan met collega’s en leidinggevende en laat van zich horen. Dat kan ze nu omdat ze goed onderzocht heeft wie ze is, wat ze kan en wat ze werkelijk wil.

Alle lampjes staan weer op groen, de energie stroomt en de loopbaan loopt gesmeerd verder. 

En nu jij
Ervaar je gevoelens van onrust? Ben je geneigd om signalen de kop in te drukken en maar door te blijven gaan? Wacht het niet langer af en klop eens aan bij ProMotion: we staan voor je klaar en brengen je persoonlijke en professionele ontwikkeling graag met jou in beweging. Wie weet waar je dan uit gaat komen! 

Jolanda Oorschot
Loopbaanadviseur ProMotion
j.oorschot@omo.nl
06-19378006 

*Foto is still uit video https://www.youtube.com/watch?v=K0_EqLeSiwU “veel beter, veel sneller, veel leuker”